NASA bilim adamları, Jüpiter’in uydusu olan Europa sürekli yüksek enerjili radyasyonla bombardımana tutulduğundan dolayı karanlıkta parladığı sonucuna vardılar.
Uydumuz olan ay gökyüzünde parladığında, onu görmemizi sağlayan tüm ışık Güneş’ten gelmektedir. Bu olay güneş sistemindeki diğer cisimlerin için de geçerlidir. Fakat Jüpiter gezegeninin uyduları, çeşitli atom altı parçacıklarla sürekli olarak bombardıman yağmuruna tutulduğu için şiddetli radyoaktif bir ortamda varlıklarını sürdürür.
Bu radyasyonun Europa gibi bir uydunun yüzeyinde ne gibi etkileri olduğunu daha iyi kavramak için NASA’nın JPL araştırma ekibi, Gaithersburg, Maryland’deki yüksek enerjili elektron ışını tesisinde uydunun yüzeyinin bir modelini oluşturdu.
İlk etapta deneyin amacı, radyasyon bombardımanının organik bileşikler üzerindeki etkilerini incelemekti. Magnezyum sülfat ve sodyum klorür içeren Europan yüzey buzunun, karanlıkta parladığını ve bu parıltının buzun bileşimine göre değiştiğini keşfettiler. Bu uydunun bazen yeşil, mavi veya beyaz gibi değişen renk ve parlaklıkta bir parıltıya sahip olduğu gösterir.
Bu ışıma olayı buzun içindeki moleküllerin radyasyonu emmesi ve enerjiyi görünür ışık şeklinde serbest bırakması sebebiyle olmaktadır. NASA‘ya göre, radyasyona maruz kaldığında parlayan bir yapı aslında tamamen beklenmedik değildi, fakat bununla birlikte parıltının renginin değişmesi hoş bir sürpriz oldu. Bu nedenle, NASA’nın 2024 tarihinde Jüpiter’e fırlatmayı planladığı Europa Clipper sondasına parlamayı algılayacak şekilde ekipmanlar eklemesi düşünülüyor.
Çalışma Nature Astronomy‘de yayınlandı.